07 Mart 2014

Bel Bölgesi Yağlanması Beynimiz İçin Zarar

Merhaba, haftanın son gününde nasılsınız ?
Herkes gibi ben de Cuma gününü iple çekenlerdenim valla :) Zaman zaman yoğun bir iş yaşantım olsa da yine de tatil beklenir ;)
Bugün size yeni öğrenmiş olduğum bir bilgiyi aktarmaya çalışacağım, beni çok korkuttu. Çünkü bahsedeceğim sorun bende de var..

Çağın getirdikleri arasında kadın erkek ayırt etmeksizin bel bölgesi yağlanması da yerini alıyor. Ne yesek sanki haberleşmiş gibi hepsi bel basen ve göbekte toplanıyor ama çoğunlukla bel ve göbek maalesef. Sanırım bunda giyim tarzının da çok etkisi var. Eski dönem kıyafetlerine bir bakın yüksek ama baya baya yüksek bel pantolonlar, bel korseleri.. Kadınların belleri incecik kopacak gibi, kalçalar ise belden sonra düzgün bir kıvrımla şekilli. Şimdi ki düzende yüksel bel pantolon bulabilmek neredeyse imkansız. Diğer bir etken ise tahmin edebileceğiniz gibi beslenme düzeni.





Ne yediğimiz belli değil, hep hamur işleri hamburgerler kızartmalar asitli içecekler cipsler.. Ev yemeğinden uzak bir nesil.
Şimdi gelelim asıl konuya.. Peki bu yağlarla kim savaşıyor; Karaciğerimiz. Peki karaciğerimiz bu yağlarla savaşırken neye ihtiyaç duyuyor ? ; vücudumuzdaki bir proteine ( PPARalpha) Buraya kadar normal. Peki, beynimizin hafıza merkezinin de bellek için bu proteinlere ihtiyacı olduğunu biliyor muyuz ? Evet aynen öyle..İkisi de bu proteini kullanıyor, sorun nerede mi başlıyor ? Karaciğerin baskın gelip bu proteini tamamen kullanmasıyla. Bel bölgesi yağlanması fazla olunca karaciğer daha fazla çalışıp önce depodaki proteini kullanıyor bitince de beyindeki var olan proteinleri çalmaya başlıyor. Bu da hafızamızı, öğrenme kabiliyetimizi olumsuz etkilemeye yetiyor.

Bilim adamlarının araştırmaları ;


Chicago’daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan ve Cell Report dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu süreç aslında hipokampüsün PPARalpha’sını tükettiği için öğrenmeyi ve hafızayı kötü etkiliyor.
Diğer haber bültenleri, araştırmacıların obez bireylerde ince bireylere göre demans görülme olasılığının 3.6 kat fazla olduğunu söylediğini belirtiyor. Bu buluş 2008′de, Oakland-Kaliforniya’daki Kaiser Permanente Division of Research ‘te yapılmıştır.
Boston Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, Annals of Neurology dergisinde 2010′da yayınladıkları bir makalede, ne kadar çok fazla karın yağınız varsa ileriki yaşlarda o kadar çok beyin büzüşmesi ihtimaliyle karşı karşıya olduğunuzu söylediler.

 Yeni araştırmadaki sürpriz keşif, hipokampüsün PPARalpha proteinini bellek ve öğrenme için kullanıyor olması ve bunun da bel çevresindeki yağ fazlalığı ve demans/hafıza kaybı arasındaki ilişki için olası bir neden olması.
Rush Üniversitesi araştırmacıları, nörolojik bilimler profesörü Kahan Palinda önderliğinde PPARalpha yönünden fakir fareler yetiştirdiler. Bazı fareler karaciğerlerinde normal PPARalpha değerlerine sahipti ama beyinlerindeki tükenmişti. Bu farelerin kötü bir hafızaları ve düşük öğrenme becerileri vardı. Diğerleri beyinlerinde normal PPARalpha değerlerine sahipti ama karaciğer değerleri eksikti ve beklendiği gibi normal bir hafızaları vardı.
Pahan, araştırmacıların PPARalpha yönünden eksik farelerin hipokampüslerine PPARalpha enjekte ettiklerinde, farelerin öğrenme yeteneğinin ve hafızasının geliştiğini söyledi. Pahan, LiveScience’a şunları diyor:
“Hafıza kayıplarına karşı, beyindeki normal PPARalpha’yı nasıl koruyabileceğimizle ilgili daha çok araştırma yapılmalıdır. Böylece PPARalpha; alzeihmer, demans ve hafıza kaybıyla alakalı sorunlara bulunacak tedaviler için yeni yollar sağladı. Tabii, göbeğinizi eritmek de canınızı yakmayacaktır.”
İşte durum bu.. Vücuda zarar vermeyecek bir diyet ve spor ile onlardan kurtulmanın vakti çoktan geldi. Yiyeceğiniz tek lokmanın hesabını yapmayın artık. Doyduğunuzda bırakmayı bilin Tabağınızın posiyonlarını küçültün daha azıyla da doyabileceğinizi biliyorsunuz. Sağlık herşeyden önemli, daha kaliteli bir yaşam için sevdiklerimizi de düşünerek kendimize dönüp bakmanın tam vaktidir. Makalenin içeriği Scientific American aittir. 
sevgiler hepinize, bol gülücüklü hafta sonları..



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum yazarak vakit ayırdığınız için teşekkürler :))

Related Posts with Thumbnails