17 Temmuz 2013

Ramazanda Sağlıklı Beslenmek



11 ayın sultanı ramazan ayı geldi çattı.. Bu ayın vermiş olduğu huzur çok başka. Açlığın ön planda olduğu nefis terbiyesini öğreniyoruz bu süreçte. Önemli olan bunu farkında olarak yaşayabilmek, daha az yemek ile de hayatta kalabildiğimizi görerek daha bir çok şeyi değiştirebileceğimizi yoluna koyabileceğimizi daha kaliteli daha farkında olarak yaşayabileceğimizi öğrenebilmek. Bizlere bahşedilmiş - bahşedilmemiş ne varsa şükretmeyi bilmek.

Evet ramazanın gelmesiyle uyku düzenimiz de yeme düzenimiz de değişti. Uykumuz bölünmesin diye sahura kalkmamak metabolizmamıza yaptığımız en kötü şey. Peki nasıl besleneceğiz ?
Hepimizin de bildiği gibi vücudumuzun ihtiyacı kadar, alması gereken gıdaları tüm besin gruplarından dengeli bir biçimde almalıyız. Çok uzun süre aç kaldığımız için iftar ve sahur da tükettiğimiz gıdalar, gün içinde alamadığımız enerjimizi sağlayabilecek içeriğe sahip olmalı.
İftarda orucumuzu, kan şekerini dengelemesi ile bilinen hurma ile açtıktan sonra çorbamızla devam ediyoruz.. Çorba gün içinde yaşadığımız sıvı kaybının giderilmesi açısından çok önemli. Sonrasında uzmanlar beklememiz gerektiğini söylese de bizler gün boyu yaşadığımız açlığı bi an önce sonlandırmak istediğimiz için hemen yemeğe geçiyoruz :) En azından 5 dk lık bi aradan sonra sebze yemeği ızgara çeşitleri baklagiller vs. yanında yoğurt cacık ve ya salata ile iftarımıza devam ediyoruz. Yemeğimizin yanında sağlıklı kompostolar, kavun karpuz tüketelim ki su kaybını geri kazanabilelim.

Metabolizmanın yavaşlaması ile birlikte, bağırsaklarımızın tembelliğinden dolayı ramazan ayında en sık yaşanan sorunlardan biri de kabızlık oluyor. Yemeğimizi yavaş yavaş küçük lokmalar şeklinde yemeye özen gösterir, bol su ve sulu gıdalar, kuru meyveler tüketir, çay kahve tüketimini dikkate alır, sahuru önemser ve hafif bir beslenme programı benimsersek,  gün içinde az da olsa hareket kapasitemizi arttırırsak ramazan ayını sağlıklı bir biçimde geçirebiliriz.

Doygunluk sağlayan besinler;

Elma,muz, yulaf, badem, ceviz, yumurta, süt, insülini dengede tutan tarçın, çörekotu (peynirin üzerine biraz zeytinyağı ve çörekotu serpiştirerek tüketebilirsiniz)
Beyaz ekmek tüketmekten de kaçınmamız gerekiyor.

Hayırlı ramazanlar :)





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum yazarak vakit ayırdığınız için teşekkürler :))

Related Posts with Thumbnails