21 Kasım 2013

Nım Nım Nım Tahin Pekmez


 Tahine ve içinde tahin bulunan her şeye bayılırım diyebilirim :) Kışın pekmezle karışınca da muhteşem ikili olurlar. Bana üniversite yıllarımı hatırlattı şimdi. Kaldığımız pansiyonda akşam yemeğinden sonra mutfak kapanır, ustalar evlerine dönerdi. Eee saatler geçer biz acıkırdık, karşı binanın alt katında muhteşem bir kumrucu vardı ama gerçekten muhteşem ye ye doymazdım ya da gençliğin verdiği açlık heyecan ve ortamdan dolayı çok tatlı gelirdi :)
Ama öğrencisin tabi her akşam her akşam para yeter mi kumru ya ? Annelerimiz tatil dönüşlerinde yanımıza poğaça kek börek çörek bilimum buna benzer bohçaları yükler öyle gönderirdi ama onlar da bi süre sonra tükenirdi :) Bi arkadaşımızın annesi de tahin pekmez koymuş arkadaşımızın yanına. Böyle açlık zamanlarımızda nasıl kurtarıcımız olurdu anlatamam ekmeği bana bana yerdik :) ekmek biter doymazdık keşke biraz daha ekmek olsa diye söylenir gülerdik ama o saatte ekmek bulacak bi yer asla olmazdı :)


Amacım tahinin nasıl yapıldığını yazmaktı ben de merak ediyordum ama konu nerelere kaydı.
Şimdi tahin nasıl yapılıyormuş bir öğrenelim, öğrenelim de faydalarını bile bile yiyelim.
Tahinin hammaddesi susam mış. Tuzlu suya yatırılıp susamın kabuklarından ayrılması sağlanıyormuş öncelikle bu işlem 8-10 saat sürüyormuş. Sonrasında kabukları dibe çöken susam alınıp kurutulup eziliyormuş ve bir kaç işlemden sonra da tahin ortaya çıkıyormuş. Biz bayanlar bunu sevicek besleyici özelliğinden dolayı acıkmayı geciktiriyormuş. Yağ oranı yüksek olduğu için enerji veren aynı zamanda vücudun gerekli yağ asitlerini oluşturmasını sağlayan bu besin A B E Vitamini, demir ve kalsiyum açısından çok zenginmiş. Metabolizmayı hızlandırıyor, kansere karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor,hafıza kayıplarını önlemeye yardımcı oluyor, göz sağlığımızı koruyor, anne sütünü arttırıyor, 2 kaşık tahin yarım kilo biftekte bulunan kadar protein içeriyormuş. Faydaları saymakla bitmiyor valla :) İçine su karışmadıkça uzun süre bozulmadan tüketilebiliyor. Kış geliyor tahininizi pekmezinizi hazırlayın, öpüldünüz, sevgilerimle...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum yazarak vakit ayırdığınız için teşekkürler :))

Related Posts with Thumbnails